Back to All Events

Mindfulnessin peruskurssi


MINDFULNESS PERUSKURSSI

Kaikille avoin kurssi, jolla syvennytään joka kerta hieman erilaisiin mindfulness-harjoituksiin ja saadaan ohjeet sen tekemiseen kotona kokoontumisten välissä. Päälle joustavat lämpimät vaatteet.

Kokoontumiset syksyllä:  6.10., 3.11., 17.11.

Kokoontumiset keväällä: 26.1., 9.2., 2.3., 13.4., 27.4.

(Varapäivinä ovat vielä 11.5. ja 25.5., mikäli sattuu sairastapauksia tai ryhmäläiset haluavat jostain syystä muuttaa päiviä)

Ryhmän toiveet ja tarpeet otetaan huomioon, ja kurssilla on mahdollista saada ohjausta myös omaan itsenäiseen harjoitusten tekemiseensä.

Ilmoittautuminen Seinäjoen kansalaisopiston kautta!

 

Kotitehtävät kurssilaisille:

1. Kerta (6.10.17)

Vie huomiosi hengitykseesi aika ajoin päivän mittaan. Mikä tahansa hetki käy oman hengityksesi virtaamisen huomaamiseen! Voit hyödyntää erityisesti tilanteet, kun joudut odottamaan jotain, kuten ollessasi liikennevaloissa, jonottaessasi ja odotushuoneessa istuessasi.

Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta, kuin vain huomata oma hengityksesi. Sinun ei tarvitse muuttaa sitä mitenkään, vaan ikään kuin seurata hengitystäsi kuin ohi virtaavaa jokea. Hengitys on koko ajan tässä ja nyt, tässä parhaillaan tapahtuvassa hetkessä läsnä, vaikka oma huomiomme harhailisi jossain muualla. Viemällä huomiomme hengitykseen, olemme itsekin läsnä tässä hetkessä.

Voit viedä kätesi eri kohtiin, joissa hengityksesi tuntuu. Se on omiaan auttamaan sinua huomaamaan oman hengityksesi.

2. Kerta (3.11.17)

Kiinnitä huomiota käsiisi.

Vie huomiosi päivän mittaan olemaan läsnä siinä, mitä kädet tekevät, miltä niissä tuntuu, missä asennossa ne ovat ja siihen, oletko ollut tietoinen siitä, mitä kätesi parhaillaan tekevät. Ole siis läsnä käsissäsi, tule niistä tietoiseksi, ja hyväksyen anna niiden olla miten kulloinkin ovat ja ikään kuin sivustaseuraaja pane kaikki merkille, mitä käsillesi juuri nyt kuuluu.

3. Kerta

Huomaa aika-ajoin hengityksesi, kuten ensimmäisessä kotitehtävässäkin! Kiinnitä huomiota myös siihen, että sinulla on keho, mieli ja tunteet. Huomaa niin kehon, mielen kuin tunteiden elinkaari, eli se, että tuntemukset, ajatukset ja tunteet alkavat ja sitten loppuvat.

4. ja 5. Kerta

Varsinkin talviloman aikana on hyvä palauttaa mieleen ja arkeen mindfulness!

Sen lisäksi, että voitte tehdä edellistä kotitehtävää pidentäen aikaa, jonka olet läsnä hengityksessäsi, tästä linkistä pääset kollegani kehomeditaatio-ohjaukseen, jota voit tehdä ohjauksen avustuksella. Koitetaan saada harjoitukset rullaamaan ja mindfulness osaksi arkeanne tämän kevään aikana! 

<3 Anna

6. kerta (2.3.18.)

Nyt on aika alkaa tuoda mindfulness omaan elämään, kun käsitys siitä, mitä mindfulness on, on jo hallussa.

Tämän kerran kotitehtävät:

1. Kun syöt, vie huomiosi ruokaan. Miltä se tuntuu? Miltä se näyttää? MIltä se kuulostaa? Miltä se maistuu? Miltä se tuoksuu? Voit huomata kaikki pienetkin yksityiskohdat, joihin et yleensä ollenkaan kiinnitä huomiota. Syö hitaammin kuin tavallisesti, silloin saat aikaa enemmän olla läsnä kaikissa syömiseen ja ruokaan liittyvissä yksityiskohdissa.

Lisätietoja harjoituksesta löydät hakusanoilla 'mindful eating' ja 'aloittelijan mieli -harjoitus'.

2. Voit ottaa kehomeditaation osaksi arkeasi. Tarkoitus on tehdä 2-4 kertaa viikossa kehomeditaatio, johon pääset edellisissä kotitehtävissä ylempänä tällä sivulle olevasta linkistä. Varaa itsellesi aikaa ja järjestä itsellesi paikka missä sinua ei häiritä.

Kun teet kehomeditaation 2-4 kertaa viikossa, aletaan olla jo sellaisessa mindfulness-harjoittamisen tavassa ja säännöllisyydessä, joilla saadaan todella huomattavia tuloksia aikaan siinä, miten oman itsesi ja ympäristösi koet. Voitkin ottaa haasteeksi sitoutua tekemään kehomeditaatiota 21 päivää, niin saat siitä itsellesi tottumuksen. Nimittäin uuden tavan muodostumiseen menee noin 21 päivää. Se kuitenkin edellyttää sitä, että todella teet harjoituksia, mitä enemmän, sitä parempi lopputulos.

3. Huomaa päivän mittaa missä asioissa olet läsnä ja millä tavalla. Mille eri puolet minusta ovat läsnä, mitä kuulen ja kuuntelenko sitä tietoisesti? Mitä näen ja katsonko sitä tietoisesti? Miltä mikäkin tuntuu ja mitä tuntemuksia minulla on kehossani? Millainen asentoni on? Eli missä mieleni, kehoni, aistini, ajatukseni, tunteeni ja keskittymiseni ovat läsnä? Voit keksiä myös itse, mihin asioihin omassa olemisessasi haluat kiinnittää huomiota. Voit olla tietoisesti ja hyväksyvästi läsnä missä tahansa asiassa, missä haluat.

Avainkysymykset tässä harjoituksessa ovat, että olenko todella läsnä siinä mitä on juuri nyt? Missä muussa asiassa olen läsnä, kuin juuri siinä, mitä on nyt? Mitä oikeastaan on juuri nyt?

4. Pidennä sitä aikaa entisiin kotitehtäviin verrattuna, minkä olet läsnä vain hengityksesi seuraamisessa. Huomaa missä hengitys tuntuu ja millaisia tuntemuksia siinä huomaat. Huomaa myös, onko hengityksessä taukoja tai katkoksia, vai virtaako se tasaisesti koko ajan niin, että sisäänhengitystä seuraa uloshengitys ja uloshengitystä seuraa sisäänhengitys.

NÄHDÄÄN 13.4.18.! <3 Anna